Det bliver vigtigt at tænke på kunstig intelligens i forretningsøjemed i de kommende år. Men har du svært ved at gøre dig klog på den banebrydende teknologi, så er der hjælp at hente.
10 insights om AI enhver leder skal have
Hypen omkring AI har mildest talt fyldt rigtig meget de senere år, og diskursen har været fyldt med store løfter om fundamentale ændringer i den måde, som langt de fleste forretninger fungerer på.
Til trods for, at noget af det kan virke en anelse for grandiost, så er AI endelig begyndt at have en faktisk værdi for de virksomheder, som vælger at integrere det i forretningen. Online detailhandel benytter i stor stil automatiserede robotter til at drive sine varehuse og endda bestille nye varer hjem. Udbydere af energi bruger AI til at forudsige efterspørgslen på f.eks. elektricitet. Bilproducenter udnytter teknologien til at drive udviklingen af de selvkørende biler.
Computerkraft vokser dag for dag, og i samme ombæring bliver den kunstige intelligens mere og mere sofistikeret og raffineret. Det skyldes blandt andet også, at verden i dag generer mere “brændstof” til computerne end nogensinde før – den altafgørende data. Flere milliarder gigabyte hver eneste dag. I 2016 blev der således investeret langt over 100 milliarder kroner i teknologien – det meste kom fra store, digitale frontløbere som Amazon, Baidu og Google.
McKinsey Global Institute har foretaget en survey med mere end 3.000 AI-bevidste virksomheder verden over. Og tendensen for disse tidlige AI-investorer er, at de er ovenud digitalt funderede, er blandt de større selskaber i sin respektive branche, bruger AI på tværs af forretningen og også i kernen af værdikæden, kan udnytte AI til både at øge omsætning og mindske udgifter og ikke mindst så har de fuld støtte fra den øverste ledelse i forhold til at bruge teknologien.
Ikke desto mindre, så kommer vi til at se den kunstige intelligens udvikle sig endnu mere fremover. Og selvom det kan være svært for alle virksomheder og ledere helt præcist at spotte, hvad man helt præcis kan bruge AI til, eller hvordan man implementerer det, så er det værd at gøre sig klogere på så hurtigt som muligt.
Så her kommer 10 insights om AI, som enhver topleder bør have – identificeret af Harvard Business Review på baggrund af McKinsey’s survey:
Don’t believe the hype: Det er langt fra alle virksomheder, der bruger AI… Endnu.
Selvom der bliver investeret masser af penge i kunstig intelligens, så er selve implementeringen i forretninger slet ikke kommet så langt. I ovennævnte McKinsey-survey var det kun 20 procent af respondenterne, der brugte én eller flere AI-teknologier i essentielle dele af deres forretning. Og kun halvdelen af dem brugte tre eller flere.
Dette er gode nyheder for virksomheder, som stadig eksperimenterer eller prøvekører AI-projekter. Der er tid endnu til at klatre op ad den stejle læringskurve. Men det går stærkt, og teknologien modnes dag for dag. Mange virksomheder, der i dag tester AI, forventes at integrere det i en nær fremtid. Det er primært telebranchen og finanssektoren, der foreløbigt er de ledende AI-kræfter og respondenter i disse brancher forventer at øge deres investeringer på området med mere end 15 procent om året i de næste tre år.
Tro på at AI potentielt kan gøre noget godt for både top- og bundlinje
30 procent af de såkaldte “Early adopters” i survey’en kan rapportere, at de har oplevet en øget omsætning ved at udnytte den kunstige intelligens i forhold til at udvide markedsandele eller udvikle deres produkter og services. De samme respondenter er desuden langt mere sikre end deres kollegaer på, at de forventer at se en stigning i profit.
Uden støtte fra ledelsen kommer AI-transformationen ikke til at lykkes
De virksomheder, der har succes med AI, har alle en stærk topledelse, som støtter den nye teknologi fuldt ud.
Respondenter fra firmaer, som har succes med at implementere en AI-teknologi, har overvejende rangeret støtten fra topledelsen som næsten dobbelt så høj, som i de firmaer, der endnu ikke har AI inden for rækkevidde. Og den støtte kommer ikke kun fra CEO’en og IT-cheferne, men fra hele ledelsesgangen og bestyrelsen.
Du behøver ikke være alene om AI – oprust på kapabilitet og kapacitet
Der er mangel på teknisk ekspertise og kompetencer inden for feltet. Men selv de helt store digitalt indfødte mastodonter som Amazon og Google har måttet vende næsen mod virksomheder og talenter uden for egne fire vægge for at bolstre deres AI-kompetencer. Google opkøbte fx DeepMind, som er eksperter i machine learning, og som nu hjælper giganten med at optimere dens verdenskendte søgemaskine. Det er de færreste, der har både udviklingen og implementeringen af AI-teknologier in-house.
Undgå kun at sætte de tekniske teams til at styre AI-initiativerne
Hvis man kun sætter de IT-tekniske og innovationsstærke kræfter til at stå i spidsen for AI-projekterne, kan det resultere i en situation, hvor man metaforisk set står med en stor hammer, som ikke har noget søm at slå i: Teknologier, der søsættes uden helt at have et klart og værdifuldt formål.
Skal man have fokus på begge aspekter, skal IT og forretning smelte perfekt sammen, som du sikkert har læst om mange gange før – for det er sådan, man også tidligere har fået succes med implementeringen af andre digitale teknologier.
Opret en portefølje over potentielle nyttige AI-løsninger
De AI-løsninger man i dag bruger i forretningsøjemed er forskellige i kompleksitet. Nogle kan allerede nu løse simple forretningsproblemer som for eksempel at genkende mønstre i forhold til forskellige former for vedligeholdelse, mens andre for nuværende er begrænsede, men har højt potentiale på længere sigt: For eksempel vil en AI i fremtiden kunne udvikle en konkurrencedygtig forretningsstrategi på egen hånd. Når der er så stor forskel på kompleksiteten, kan det være en god idé at oprette en portefølje over AI-teknologier til implementering. Simpelthen for at skabe et bedre overblik.
Det kunne se sådan ud, at man inddelte det i tre forskellige tidshorisonter:
Kort sigt: Fokusér på scenarier, hvor der allerede findes dokumenterede løsninger og skalér dem på tværs af organisationen for at skabe værdi på bundlinjen.
Mellemlang sigt: Eksperimentér med teknologiesom er på vej frem, men stadig er relativt umoden for at dokumentere deres værdi for forretningen, før de skaleres.
Lang sigt: Arbejd med forskere og andre tredjeparter hen imod at identificere et område, hvor brugen af AI virkelig kan have stor effekt, men også være en stor risiko – for eksempel at kunne tage beslutninger på menneskeligt niveau – for potentielt at kunne lukrere på at være first-mover i fremtiden.
Machine learning er et stærkt værktøj, men det passer ikke ind alle steder
Machine learning og deep learning har fået masser af opmærksomhed fra medierne og har også tiltrukket sig en stor del af de enorme beløb, der er blevet investeret i AI på det seneste.
Men selvom machine learning har mange anvendelsesmuligheder, så er det blot én af mange AI-relaterede teknologier, der kan løse forretningsproblemer. Der er ikke nogen one-size-fits-all-løsning indenfor dette felt. For eksempel kan AI-teknikker, der bruges til at styrke et call centers performance, være radikalt anderledes end dem, der bruges til at identificere svig med kreditkort. Det er vigtigt at finde frem til det helt rigtige værktøj til at løse hvert enkelt forretningsproblem på et specifikt tidspunkt af en organisations digitale rejse.
Digitale kompetencer kommer før AI
De førende industrier, der har omfavnet AI, er typisk også dem, der er allermest digitaliserede. De, der har investeret spandevis af penge i teknologien, er de samme, som har investeret i digitale kompetencer, herunder cloud teknologi og big data. Noget tyder på, at man ikke kan springe denne digitale transformation over, hvis man vil udrette noget seriøst på AI-fronten.
Således er chancen for at skabe højere profit ved at bruge AI 50 procent højere for firmaer, som har solid erfaring med digitalisering.
Sats!
Det er blevet påvist, at dem der udvikler og eksekverer på en offensiv digital strategi også har størst chance for at overkomme udefrakommende disruption. En organisation med en offensiv strategi er omstillingsparat og mere robust end den var før sin egen digitalisering. Det ser ud til at være samme tilfælde for AI: De såkaldte “early adopters”, som har en proaktiv og offensiv strategi rapporterer om langt bedre økonomiske udsigter end dem uden sådan én.
Mennesker og processer udgør de største udfordringer
I mange tilfælde er det forandringerne, der kan være udfordringen i forhold til at implementere AI i medarbejderprocesser og beslutninger – og ikke det tekniske aspekt af samme. Når ledere bestemmer, hvilke opgaver computerne skal håndtere i modsætning til dem, som menneskerne skal løse, både nye og traditionelle, så er det essentielt, at man har efteruddannelse for øje, som konstant kan videreudvikle medarbejderstaben.
Og som AI vil fortsætte med at “infiltrere” hidtil menneskebestemte områder som avanceret visualisering, samarbejde og designtænkning, skal virksomhederne kunne skifte fra et primært fokus på proceseffektivitet til et fokus på “beslutningsledelseseffektivitet”, hvilket yderligere kræver, at lederne skaber en kultur med kontinuerlig forbedring og læring .
Men tag ikke fejl: Den næste digitale revolution er her, og det er den kunstige intelligens. Mens nogle firmaer stadig kæmper med de tidligere digitale disruptions, så er en ny allerede ved at finde sted.
Vi befinder os dog på det tidlige stadie, og der er stadig tid til at gøre den kunstige intelligens til en konkurrencemæssig fordel for netop din virksomhed.